Stipel heeft een sterrensysteem ontwikkeld om de certificeringen voor Vakbekwaam Persoon (VP) te structureren. Deze certificeringen zijn gebaseerd op de NEN 3140-norm voor laagspanning en de NEN 3840-norm voor hoogspanning. Er zijn vier niveaus: VP één ster, VP twee sterren, VP drie sterren en VP vier sterren.
Voor welk VP sterren certificaat moet jij gaan?
-
Kleinschalige klassen
-
Persoonlijke begeleiding
-
Praktijkgerichte leeromgeving
-
Stipel certificeringen
Verschillende VP sterren certificeringen
VP sterren laagspanning
VP één ster
Met een VP één ster-certificering ben je bevoegd om te werken aan laagspanningsinstallaties tot 25A, achter zekeringen tot 80A. Dit betreft voornamelijk eindgebruikersinstallaties, zoals verlichtingskringen. Met dit certificaat werk je uitsluitend aan laagspanningsinstallaties.
VP twee sterren
Een VP twee sterren-certificering geeft je de bevoegdheid om te werken aan laagspanningsinstallaties en bepaalde eindgebruikersinstallaties die worden gevoed door één transformator vanuit hoogspanning. Voorheen stond deze certificering bekend als NEN 3140 VP.
VP sterren laag & hoogspanning
VP drie sterren
Met een VP drie sterren-certificering toon je aan dat je beschikt over de nodige expertise om veilig en effectief te werken aan zowel laagspanningsinstallaties als hoogspannings-eindgebruikers zonder distributie. Deze certificering vereist kennis van zowel de NEN 3140- als de NEN 3840-normen.
VP vier sterren
Een VP met vier sterren is bevoegd om te werken aan zowel laag- als hoogspanningsinstallaties zonder beperkingen qua spanning of distributiesysteem. Deze certificering werd voorheen aangeduid als NEN 3140 + NEN 3840 VP en omvat nog steeds de kennis van beide normen.
Wat moet je kunnen, ongeacht het aantal sterren
Als Vakbekwaam Persoon (VP), ongeacht je certificeringsniveau, is het belangrijk dat je beschikt over bepaalde vaardigheden en verantwoordelijkheden. Dit omvat onder andere:
- Veiligheidsbewustzijn: Het herkennen en inschatten van de gevaren en risico’s die gepaard gaan met elektrotechnische werkzaamheden, en weten hoe deze te beperken.
- Technische kennis: Een grondig begrip van elektrische systemen en installaties, inclusief de geldende normen en voorschriften zoals NEN 3140 en NEN 3840.
- Praktische vaardigheden: Het vermogen om elektrotechnische handelingen zelfstandig en veilig uit te voeren, zoals het installeren, onderhouden en repareren van elektrische installaties.
- Probleemoplossend vermogen: Het kunnen analyseren en oplossen van technische storingen en problemen binnen elektrische installaties.
Deze vaardigheden zorgen ervoor dat je als Vakbekwaam Persoon je werk op een veilige en competente manier kunt uitvoeren.
VP-certificeringen bij Quercus
Quercus biedt alle VP-certificeringen aan:
Is je Stipel certificaat verlopen? Ga dan voor een hercertificering: