Na een succesvolle loopbaan bij Defensie werkt Martin van Delden nu als Docent bij Quercus Energy Technicians. Hij is trots op de verbeteringen die hij heeft doorgevoerd in de vaktheorie voor de opleiding tot Technicus. Zo helpt hij zijn cursisten om de basis van de elektrotechniek nóg beter op te pakken.

Een bewuste keuze
“Nu werk ik alweer een jaar bij Quercus. Een stabiele baan in de buurt in plaats van overal ter wereld. Bij Defensie heb ik veel ervaring opgedaan in de elektrotechniek en elektronica. Ik gaf ook les in het gebruik van de radio als zendinstallatie. Wat ik gaaf vind is dat de mannen die ik nu in mijn leslokaal heb zitten minstens net zo gemotiveerd en gedisciplineerd zijn. Je begint niet voor niets met een opleiding, dat vraagt veel van je. Anders dan je vaak ziet bij veelvoorkomende BBL-trajecten, hebben de mannen in dit werk-leertraject wat ze via Technical Valley volgen, heel bewust gekozen om een nieuwe weg in te slaan.”

“De mannen in mijn klas zijn minstens net zo gemotiveerd en gedisciplineerd”

In korte tijd alle basiskennis opdoen
“Het type studenten binnen dit traject vind ik interessant. Voor de meesten is het een hele uitdaging aangezien ze van huis uit geen Elektrotechnicus zijn. Het is mooi om ze aan de hand mee te nemen en ze over die eindstreep te helpen. Willen ze graag genoeg? Dan lukt het ze ook! En dat stimuleert mij weer om nóg harder mijn best te doen voor de klas. De klas krijgt les in verschillende algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen op mbo 4-niveau. De vaktheorie wordt lastiger gevonden, ik vind het mooi dat ik daar het verschil in kan maken. Deze theorie sluit aan op de mbo-opleiding Elektrotechniek. Omdat onze cursisten deze achtergrond missen, heb ik ervoor gezorgd dat wij ze de basis in korte tijd kunnen bijbrengen. De lesstof was er al, ik heb een logische indeling en volgorde van de lessen bepaald.”

Herhaling, herhaling, herhaling
“We moeten niet vergeten dat deze cursisten nog nooit iets met elektrotechniek te maken hebben gehad. Dit oppakken op mbo 4-niveau is dan best pittig. Ze krijgen met behoorlijke algoritmes te maken, dus ze moeten er hard aan trekken. Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om meer aandacht te besteden aan herhaling. Dit doen we dan ook in de lessen. Ik vind het belangrijk dat de kennis hier wordt opgedaan en dat ze niet ’s avonds nog aan de bak hoeven.”

Certificeringen en korte trainingen
“Daarnaast vind ik het leuk om specifiek op te leiden voor de NEN en BEI certificeringen (STIPEL). Dit zijn cursussen van een aantal dagen. We verzorgen ook in company trainingen en geven specifieke opleidingen, zoals bijvoorbeeld in het opleidingscentrum bij Alliander. Dus zo rijd ik soms toch nog eens het land door!”