Bij Quercus Energy Technicians gaat het om meer dan alleen het behalen van een examen. Jasper Fledderus: “In mijn lessen gaat het echt om het vinden van praktische oplossingen voor real-life situaties. De nadruk ligt op details omdat die het verschil maken in ons vakgebied. Zo zorgen we voor een stevige basis, met een goede mix van theorie en praktijk, en stomen we je klaar voor een solide carrière in de elektrotechniek!”

Meer leren dan de basis
“De mannen in mijn klas zijn daar vooral voor hun Stipel examen. Natuurlijk willen ze dat examen halen, want dat hebben ze nodig voor hun werk. Maar minstens zo belangrijk is het leren van oplossingen voor zaken die ze daadwerkelijk tegenkomen in de praktijk. Die komen niet altijd overeen met wat standaard in de lesstof staat. In de theorielessen is er ruimte voor vragen en het mooie is dat er weer nieuwe vragen komen op het moment dat je antwoorden krijgt. Zo leer je veel meer dan de basis alleen.”

Het zit ‘m in de details
“Soms is er niet één antwoord. Door iets op verschillende manieren te bekijken en aan te vliegen leer je beter om te gaan met uiteenlopende vraagstukken. Eigenlijk gaat het altijd om de details. Zit de juiste zekering erin, is alles netjes aangedraaid en zijn alle controles uitgevoerd? Kan je de boel onder spanning zetten of zijn er nog collega’s aan het werk? Is de aardgarnituur kortsluitvast? Dit leer je door te lezen en te luisteren, en door simpelweg te doen.”

Balans tussen theorie en praktijk
“Als je werkt in de elektrotechniek moet je weten waar je het over hebt. Alleen handig zijn is dus niet genoeg. De balans tussen theorie en praktijk is dan ook ontzettend belangrijk. We doen metingen, selecteren kabels, kleuren uit, beproeven… Zaken die niet per sé onderdeel zijn van het Stipel examen, maar die minstens zo belangrijk zijn! Ik wil dat je alles in elk geval een keer voorbij hebt zien komen in mijn lessen, zodat je in de praktijk niet voor verrassingen komt te staan.”

Elektrotechniek, een vakgebied met toekomst
“Met alle technologische ontwikkelingen om ons heen blijft de elektrotechniek redelijk stabiel. AI zal voorlopig echt geen grote rol spelen, de functie van elektromonteur zal niet zo snel vervangen worden en is dus echt wel toekomstbestendig! Er vinden wel vernieuwingen plaats, zo zijn er nieuwe moffen en zijn we van GPLK-kabels overgestapt op kabels van kunststof. Ook de rol van docent blijft bestaan. AI geeft een samengevat antwoord terwijl het antwoord van een docent op verschillende manieren uit te leggen is. En zeg nu eerlijk, leren vanaf een computer is toch veel minder fijn? Dit past ook niet bij de persoonlijke aanpak van Quercus Energy Technicians.