Jasper Fledderus is naast Operationeel Manager ook nog steeds werkzaam als Docent bij Quercus Energy Technicians. In zijn werk staat ontwikkeling centraal, in de eerste plaats van de technici die door hem en zijn collega’s worden opgeleid en natuurlijk ook van het opleidingsaanbod.

“Het mooiste van voor de klas staan, is mensen uitdagen om zelf na te denken”

Met meer dan 17 jaar ervaring in het lesgeven in de energietechniek en zijn rol bij Quercus, is Jasper een bekend gezicht voor veel vakmensen in de elektrotechniek. “Voor werk-leertrajecten wordt veel samengewerkt, bijvoorbeeld met Railcenter en Technical Valley. Verder houd ik me vooral bezig met het aanbieden en ontwikkelen van opleidingen en certificeringen die rechtstreeks worden gegeven door Quercus”, vertelt Jasper. “Ik zorg ervoor dat al die opleidingen, trainingen en certificeringen van hoog niveau zijn en dat de praktijkruimtes afgestemd zijn op wat nodig is. Ik streef ernaar om zowel de theoretische als praktische aspecten van het vakgebied op een juiste en effectieve manier over te brengen. Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van inspectietrainingen, die vind ik misschien wel het leukst om te geven. Ook de ontwerptrainingen van technische installaties komen eraan!”

De samenwerking met Technical Valley is een belangrijk onderdeel van het succes van Quercus. Jasper benadrukt de positieve sfeer binnen het team en het plezier dat ze hebben tijdens het ontwikkelen en evalueren van de opleidingen. “We werken nauw samen met Technical Valley om het programma vorm te geven. Hoewel de inhoud uiteindelijk bij Quercus ligt, bepalen we samen de koers. We hebben een geweldig team dat goed met elkaar overweg kan. We werken samen hard, en vinden daarnaast altijd tijd voor ontspanning met elkaar.”

Wat maakt zijn vak nu zo leuk? “Naast die fijne werksfeer word ik ook zo enthousiast van de inhoud van mijn werk. Ik bevind me in de technische wereld, waar ontwikkeling, ook die van mijzelf, voorop staat. Het contact met mensen is een van de aspecten die ik het meest waardeer in mijn rol als Docent. De techniek heb je op een gegeven moment wel in de vingers, werken met mensen blijft een apart verhaal. Ik geniet ervan anderen iets nieuws te leren en ga met een voldaan gevoel naar huis als ik zie dat studenten groeien. Het is mooi dat ik mijn ervaring en mijn passie voor het vak kan delen. Het mooiste van voor de klas staan, is mensen uitdagen om zelf na te denken. Ik ga graag het gesprek aan in plaats van alles te doen volgens het boekje.”

“Op het moment dat je iets weet, leer je vaak ook wat je allemaal nog niet weet”

De klassen bij Quercus zijn kleinschalig en divers. Jasper merkt op dat de studenten in leeftijd en opleidingsniveau sterk variëren, wat bijdraagt aan een levendige en stimulerende leeromgeving. “Jong en oud, verschillende niveaus. We hebben studenten van 18 tot 60 jaar! Van alles wat, dus de diversiteit is goed. Soms is het een uitdaging om te schakelen tussen de niveaus van studenten. Ik kan me gelukkig goed aanpassen en zie dit juist als een kans om mijn lessen nog afwisselender en boeiender te maken.”