Gerco Klein is praktijkdocent bij Quercus Energy Technicians. “Ik wil ze dát meegeven wat je nodig hebt om veilig en goed je werk te kunnen doen. Ik vind het dus ook heel mooi dat we niet alleen de nieuwe technieken meenemen in onze lessen, maar juist ook de oudere technieken, gereedschappen en procedures. Dat betekent dat je écht voorbereid bent op de praktijk.” 

Van koeien naar techniek
Van een oorspronkelijke droom om boer te worden tot een passie voor techniek, Gerco heeft een bijzondere weg afgelegd. “Ik ben begonnen op de lage landbouwschool, want net als mijn vader wilde ik boer worden. Ik zou zijn boerderij in Twente overnemen, maar tegen die tijd had ik mijn interesse verlegd van koeien naar techniek. Een agrarische achtergrond kan heel waardevol zijn voor een vervolgstap in de techniek. Dit is een prima basis om je om te scholen tot monteur. Nadat ik een tijdje in Denemarken heb gewoond waar ik werkte bij een akkerbouwbedrijf, ben ik bij een aannemer gestart als monteur. Dit heb ik gedaan tot ik in 2018 bij Quercus startte als docent. Ik wilde mijn kennis graag overbrengen op nieuwe technici. Dat vond ik in mijn vorige baan belangrijk en dat vind ik nu nog steeds het leukst van mijn vak.” 

Je vindt mij in het praktijklokaal 
“De eerste twee jaar bij Quercus pakte ik vooral de rol van praktijkbegeleider bij verschillende aannemers. Nu vind je me vooral in Ermelo, waar de meeste NEN certificeringen en BEI certificeringen worden gegeven. Ik ben hartstikke trots op de luxe en volledig uitgeruste praktijklokalen waarin ik nu lesgeef. Daarnaast hebben we bij Quercus ook gewoon een leuk team met gedreven, gezellige collega’s. De sfeer bij Quercus vind ik erg gemoedelijk en we delen dezelfde ambitie; vakmensen echt goed opleiden!” 

Gepantserde papierloodkabels in plaats van kunststof 
Een van die oudere technieken waar bij Quercus les in wordt gegeven, is de kabelbewerking van GPLK-kabels. “Gepantserde papierloodkabels, ofwel GPLK-kabels, werden gebruikt toen er nog geen kunststof beschikbaar was. Destijds gebruikten ze in plaats daarvan staalband, teer en lood. Nu maken we gebruik van duurzamere producten zoals pvc. Het is belangrijk om kennis te hebben van beide technieken, want alles gebeurt onder spanning en als je het verkeerd doet dan kan je het simpelweg niet navertellen. Voor mij is het daarom volledig vanzelfsprekend dat je leert hoe je veilig kan werken, ook met GPLK-kabels. We willen gewoon dicht op de praktijk staan en zullen er dus ook altijd alles aan doen om maatwerk te leveren, welke technische mbo-opleiding of cursus het ook betreft.” 

Supertrots dat ik ze de basis kan meegeven 
“Het is fijn dat we werken met gemotiveerde leerlingen, zoals zij-instromers die echt weten wat ze willen. Met mijn handen werken vind ik het leukst, daarom sta ik het liefst in het praktijklokaal. Kabelbewerking vind ik een van de leukste onderdelen. Prachtig om te zien dat de mannen in mijn klas beginnen en dat het de eerste keer fout gaat. Een maand en veel oefening later kunnen ze dan een goede mof maken. Die vorderingen zien van mijn leerlingen, dat doet me goed. Af en toe geef ik nog wel eens gastlessen bij bijvoorbeeld Alliander en dan kom ik daar oud-leerlingen tegen. Als ik dan zie hoezeer ze gegroeid zijn, dan ben ik toch wel heel trots dat ik ze de basis heb meegegeven!”