Quercus Energy Technicians leidt in samenwerking met Temphory en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF al jarenlang statushouders op voor Heijmans en Alliander. Zo voorzien we grote technische organisaties van nieuw talent en helpen we tegelijkertijd statushouders bij hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. 

 Hoog bezoek in de praktijkwerkplaats

 Eind 2021 heeft maar ongeveer 30% van alle statushouders een baan. Velen van hen hebben een tijdelijk contract en werken onder hun opleidingsniveau. Het was de reden voor Nieuwsuur om half september een bezoekje te brengen aan onze praktijkwerkplaats, waar we statushouders opleiden tot Elektromonteur. Want, zoals in de uitzending terecht wordt gesteld: “Als mensen een kans en de juiste begeleiding krijgen, kunnen ze prima meedoen!”

Veel statushouders hebben moeite met hun toetreding tot de arbeidsmarkt, terwijl vrijwel iedere sector schreeuwt om personeel. Na een op maat gemaakt werk-leertraject bij Quercus Energy Technicians te hebben doorlopen, kunnen statushouders succesvol aan het werk in de techniek. Met de Elektromonteurs in spe op de achtergrond vertelt UAF-directeur Mardjan Seighal in Nieuwsuur uitgebreid over de nieuwe inburgeringswet, die voor statushouders vanaf 2022 sneller en eenvoudiger moet zorgen voor baankansen.

Bekijk hier vanaf 9:58 het item ‘Hoe komen statushouders succesvol aan het werk?’

Persoonlijke begeleiding: de sleutel tot succes

Dat statushouders met de juiste handvaten ver kunnen reiken, zien we ook bij Quercus Energy Technicians. Waar een wil is, is een weg! Met een mbo-opleiding tot Elektromonteur bereiden we statushouders voor op een uitdagende baan met doorgroeimogelijkheden. Persoonlijke begeleiding is daarbij essentieel, zo vertelt Judith Schleper (Manager Opleidingen): “We bieden onze lessen in kleine groepen aan. Docenten kunnen dan makkelijker een oogje in het zeil houden en waar nodig extra begeleiding bieden.”

Judith geeft aan dat er waar nodig extra aandacht wordt besteed aan het individu, bijvoorbeeld door wat meer lessen Nederlands te geven. “Gedurende het traject zie je een deelnemer echt uitgroeien tot een volwaardig en zelfstandig technicus, die uiteindelijk glunderend met een diploma of certificaat in zijn handen staat. Het geeft mij veel voldoening dat ik daar een bijdrage aan mag leveren!”