Energietechniek speelt in het dagelijks leven een essentiële dubbelrol. Niet alleen in de wijze waarop we ons leven vandaag de dag hebben ingericht, maar ook met het oog op wat er in de nabije toekomst nodig is. Er is vanuit de samenleving én het bedrijfsleven continu behoefte aan een breder, sneller en efficiënter aanbod van data en energie. Daarnaast wordt de roep om verduurzaming steeds luider. Intensivering van bestaande data- en energiesystemen en investeringen in hernieuwbare energiebronnen zijn noodzakelijk om in de komende decennia de energietransitie te voltooien.

Innovatieve ideeën om deze uitdaging aan te gaan, zijn er steeds meer. De uitvoerende werkzaamheden worden echter steeds ingewikkelder. Automatisering en kunstmatige intelligentie maken het voor vakmensen in de energietechniek noodzakelijk om hun kennis te blijven verbreden. Dit biedt veel kansen voor mensen met een hart voor de techniek, ook als zij nog niet werkzaam zijn in de sector. Het is dan ook van groot belang om veel tijd en energie in de ontwikkeling van technische vakmensen te steken. Zo kunnen technische organisaties hun huidige werkzaamheden blijven uitoefenen en tegelijkertijd inzetten op verduurzaming. Met erkende opleidingen en certificeringen kan de sector daarnaast toegankelijk worden gemaakt voor iedereen met groeiambities in de energietechniek.

Windmolens.Flevopolder

Binnen de energietechniek wordt er veel aandacht besteed aan de snelheid en efficiëntie van de werkzaamheden, maar veilig werken komt altijd op de eerste plaats. Voor technici moet dit niet alleen een aangeleerd kunstje, maar een groot onderdeel van het vakmanschap zijn. Zo heeft iedere monteur of technicus de handvaten om het werk goed uitgerust, veilig en gecertificeerd uit te voeren. Technici spelen een niet te onderschatten rol in het waarborgen van de veiligheid én kwaliteit. Zonder hen komt de samenleving letterlijk tot stilstand en komt niet alleen de energietransitie, maar ook de continuïteit van de energietechniek in het gedrang. Het begint allemaal bij stap één: de schaarste aan technische vakmensen terugdringen. Alleen zo kunnen we blijven voldoen aan zowel de data- en energievraag als de roep om hernieuwbare bronnen. Alleen zo kunnen we samen werken aan een duurzame toekomst.